Pudding mango z chia, czyli zdrowy deser w 5 minut*

Od jakiegoś czasu staram się jest zdrowo, a przynajmniej zdrowiej. Tym samym chcąc nie chcąc więcej czasu spędzam w kuchni, bo w sklepach ciężko dostać gotowe, zdrowe dania za sensowne pieniądze. Mimo wszystko gotowanie nie jest sensem mojego istnienia, więc staram się nie siedzieć przy garach dłużej, niż 30 minut.

Dziś postanowiłam podzielić się przepisem (co jest nieco górnolotnym określeniem) na pudding mango z nasionami chia, którego wykonanie zajmuje całe 5 minut + *czas oczekiwania, aż nasiona chia spęcznieją.

Przepisów na pudding mango z chia jest w sieci sporo, jednak nie spotkałam się z żadnym, który byłby aż tak prosty.

Składniki:

– 1 mango

– 2 łyżeczki ziaren chia

– ok. 150 ml mleka (zwykłego, kokosowego, migdałowego – wedle uznania)

– jeśli chcesz, aby nasiona chia miały słodki posmak, do mleka możesz dodać łyżeczkę syropu (np. z agawy lub klonowego)

Koszt składników zamyka się w max. 15 złotych, przy czym w całości schodzi tylko mango (w Biedronce można je kupić za jakieś 2-3 zł), a mleka (ok. 3 zł) i nasion chia (ok. 8 zł) ubywa nieznacznie.

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko, aby było ciepłe (nie gorące) i zalewamy nim nasiona chia. Opcjonalnie dodajemy łyżkę syropu, ale spokojnie można obejść się bez tego, bo mango samo w sobie jest słodkie. Dobrze mieszamy, po czym wstawiamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obieramy i kroimy mango na kawałki, a następnie blendujemy na gładką masę. Masę można wstawić do lodówki, aczkolwiek nic się nie stanie, jeśli po prostu “poczeka”, aż nasiona chia spęcznieją.

Po 30 minutach przekładamy nasiona chia do pucharka lub dowolnego innego naczynia, a na wierzch wlewamy mus z mango. Voilà!

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *